понедельник, 21 мая 2012 г.

ДЕНЬ ЄВРОПИ У ДНІПРОПЕТРОВСЬКУ: НЕПОВТОРНА ЄВРОПА ДЛЯ ВСІХ ТА КОЖНОГО

19 травня Дніпропетровськ став свідком грандіозної події у місті пройшов «День Європи».


У рамках святкування 80-ліття Дніпропетровщини та відкриття ЄВРО 2012 за підтримки губернатора Олександра Вілкула (Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Дніпропетровської обласної ради) була проведена низка культурно-освітніх, спортивних і розважальних заходів для жителів та гостей регіону.
Свою участь підтвердили наступні іноземні офіційні делегації — з презентацією і представництвом своєї країни: польська делегація, німецька делегація, російська делегація.
В історії регіону святкування Дня Європи у такому масштабному форматі пройшло вперше.
Цього року у Центральному парку культури та відпочинку ім. Т.Г. Шевченка жителів дніпропетровська очікували різноманітні сюрпризи: міжнародний турнір охоронців, фестиваль талантів польських колективів, а також брейк-данса та хіп-хопа, конкурси «Міні-міс-2012», святковий проект «Ти — зірка», обласна виставка ноу-хау «Новатори Дніпропетровщини», боді-арт, конкурси кулінарного мистецтва.  Протягом дня на фестивалі «Фарби нації» проходила презентація культурної спадщини і творчості національних общин нашої області.  Можна було відвідати «алею закоханих», де відбувався весільний фестиваль з молодятами, які цього дня одружилися. До проведення Дня Європи присвячений і П'ятий обласний етнофестиваль «Петріківський дівоцвіт», який цього року відбувався саме у Дніпропетровську, оскільки у ньому прийняли участь представники всіх міст і районів області. Також, у парку на «Шаховому майданчику», біля пам’ятника генерал-майору В.П. Коруну, буде розгорнуте ціле наметове містечко — Євроквартал, який відображає присутність європейської ідентичності у місті. Серед спортивних заходів — змагання з міні-футболу та змагання крейсерських регат в акваторії річки Дніпро. А завершить святкову програму Дня Європи фестиваль джазових колективів.
Жителів і гостей області зі святом привітали Голова облдержадміністрації Олександр Вілкул, Голова облради Євгеній Удод, Дніпропетровський міський голова Іван Куліченко і Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Ян Гранат.
«День Европы — праздник, который объединяет все страны континента и всех людей, которые поддерживают и разделяют общие европейские ценности. Активно развиваясь и раскрывая свой потенциал Днепропетровщина становится популярной в Европе. И в этот день будет открыто ещё много новых сторон нашего родного региона, как для гостей, так и для жителей нашей области», — сказав Олександр Вілкул.

А тепер про нас, про Європейський квартал. :-)
З самого ранку серед парку та їздили ролери та велосипедисти, які робили технічні трюки та піруети, розважаючи глядачів. Вони пропонували перехожим долучатися до участі у роботі Єврокварталу. Глядачам роздавали малі прапорці України і ЄС та надувні кульки.
Робота Єврокварталу розпочалась одразу ж після офіційного відкриття Дня Європи у Парку імені Тараса Шевченка. Євро-квест, Аrt-пункт, анімації, вікторини, розіграші, дискусії, експрес-курси з іноземних мов, мастер-класи з соціальніх танців, шоу-номери від танцювального колективу, а також сальсатека для всіх бажаючих — це і багато іншого було в Єврокварталі на святкуванні Дня Європи!
Усі бажаючі мали можливість зробити унікальну подорож до різних європейських держав, забувши про візи, кордони та квитки! Європейський квартал складався з 12 наметів, де можна було отримати інформацію щодо найбільш актуальних тенденцій розвитку європейської освіти, культури та мистецтва (програм культурного, освітнього обміну, стажування за кордоном, інформацію про екскурсійні подорожі до європейських країн та багато іншого). Представники національно-культурних наметів розповідали про культуру та традиції своїх країн, можливості здобуття віз і грантів на вчення та відповідали на всі запитання охочих.
Шаленою популярністю користувався Аrt-пункт! Кожному бажаючому зображували фарбами на тілі прапор країни, яка йому імпонує. І не тільки прапор! :-)
Ще приємною подією було те, що до нас завітали Голова Запорізького осередку Катерина Коротченко та її заступник — Юлія Новицька. Вони приймали участь у роботі нашого намету. А також скріпили дружні стосунки двох обласних осередків малюнком на асфальті перед нашим наметом. :-) Dp + Zp!
На завершення роботи Єврокварталу були виступи студії латиноамериканських танців «Квартира Латина». Вони розповіли, чому ж настільки популярні у Європі соціальні латиноамериканські танці. Дійсно, мова танцю — міжнародна мова! Щоб показати кожному, що танець ― це легко, весело та корисно, для всіх бажаючих були проведені майстер-класи з соціальних танців та сальсатека.

 У день Європи жителі України відзначають день загальних цінностей, загальної історії усіх націй континенту. Але найголовніше — це те, що кожен гість свята відкрив цього дня свою неповторну Європу!

Дніпропетровська Євромолодь висловлює подяку Київському обласному осередку та Представництву ЄС в Україні за надання подарунків та роздавального матеріалу, Запорізький обласний осередок — за те, що приїхали нас підтримати, а також окрема подяка роллерам Global Rollers та велосипедистам з KAVA за чудовий настрій!

Для довідки:
Що таке «День Європи»?
День Європи — свято, що відзначається в країнах Європейського Союзу, а також в країнах-кандидатів на вступ до Союзу. Європейський Союз затвердив 9 травня як День Європи на саміті в Мілані 1985 р., вирішивши увічнити день проголошення Декларації Шумана. Також 9 травня вважається Днем народження Європейського Союзу. Оскільки в Україні 9 травня збігається з Днем Перемоги, День Європи  в нашій країні офіційно проводиться щорічно у третю суботу травня з 2003 р.

З фото- та відеозвітом заходу ви можете ознайомитися за наступними посиланнями.
Фото звіт від Катерини Заблоцької;

Голова Секретаріату Дніпропетровського обласного осередку


0 коммент.:

Отправить комментарий

 

Copyright © Bella Magic 2014

Автор ідеї, створення, дизайн та модерація блогу та групи ВКонтакте – Bella Magic

Sample Text

Sample Text